Advertisement
YOU ARE HERE: LAT HomeCollections

ARCHITECTURE REVIEW

Push-and-pull exercises are Mayne's recreation

January 31, 2006|Christopher Hawthorne | Times Staff Writer

CINCINNATI — Early in their careers, Thom Mayne and Michael Rotondi, partners in the Santa Monica firm Morphosis, often tried to shoehorn the complexities of an entire city block into a single small house or restaurant interior. During that period, the firm operated a bit like a young chef who turns every bowl of soup into a complicated culinary manifesto.

Since Rotondi left Morphosis in 1991, Mayne has moved in the direction of larger, more unified designs, an evolution that culminated in the monolithic Caltrans building downtown. But Mayne never gave up on the impulse to jam competing ideas into the same project; his 1999 Diamond Ranch High School and forthcoming federal building in San Francisco could hardly be called examples of architectural single-mindedness.

Now, in a $113-million, 350,000-square-foot recreation center for the University of Cincinnati, which will open on Monday, Mayne may have found the perfect opportunity to combine those two sides of his architectural personality, mixing the ADD-like distractibility with the Nietzschean will to power. The first project Morphosis has completed since Mayne was awarded architecture's highest honor, the Pritzker Prize, last spring, it is essentially five buildings folded into one. It includes a gym, a dormitory for 225 students, a food court, a curving wing of six classrooms and provides end-zone seats and locker rooms for the university's football stadium, which until now was horseshoe-shaped.

The center, by Mayne and another Morphosis architect, Kristina Loock, along with the Cincinnati firm KZF Design, is boxy and, yes, monolithic on its northeastern edge, where it overlooks an open, landscaped area. On this side, dorms fill a prominent rectangular bar that's propped up on concrete columns and sheathed in glinting metal panels that resemble the Caltrans facade. But the center becomes low-slung and eccentrically shaped as it moves west and south. It hews close to the arcing line of a pedestrian walkway before picking up the oval curves of the football stadium, and it tucks most of its bulk under a huge sloping roof.

Inside, its spaces are crisscrossed with massive trusses and other structural elements and bathed in light from three dozen circular skylights of varying sizes. Every level of the interior seems to offer views of dramatic spaces above and below. From the food court, you catch glimpses of the football field. From the juice bar you see the climbing wall.

The building is the last architectural puzzle piece in an ambitious plan, overseen by the landscape designer George Hargreaves, to remake the western half of the Cincinnati campus and to help the university shake its reputation as a commuter school. That $233-million Main Street project is the biggest capital effort in the history of the university, which was founded in 1819 and now enrolls 35,000 students. It squeezes projects by well-known firms -- including Gwathmey Siegel and Santa Monica's Moore Ruble Yudell -- around a series of walkways and small plazas. A building for the athletic department by New York architect Bernard Tschumi, located behind the rec center and just outside the official boundaries of the plan, is scheduled to open in the spring.

Together with existing buildings by Frank Gehry, Michael Graves, Peter Eisenman and others, Main Street gives the university one of the most impressive collections of contemporary architecture on any American campus. Zaha Hadid's 2003 Contemporary Arts Center in downtown Cincinnati, about three miles south of the university, has already become a required stop on any architectural tour of the Midwest.

Hargreaves' goal with his Main Street design has been to use the new buildings not as icons but to bring vitality to a part of the university that for years was covered mostly by parking lots. Though the architectural results are mixed -- the Gwathmey Siegel project, in particular, is underwhelming -- the public spaces between the buildings are dynamic. And the plan has given Mayne a uniquely appropriate site -- prominent but unusually shaped -- to display his strengths as an architect.

To be sure, there are moments when he falls into familiar habits, even tics. He overloads the design with brooding, oppressive gestures, such as a walkway on the east side of the building that is squeezed under a wide overhang formed by the classroom wing above. That space promises to be depressingly dark in all but the sunniest of weather -- and Cincinnati has quite a few more days that are dreary than Santa Monica.

Advertisement
Los Angeles Times Articles
|
|
|