Advertisement
 

Architecture review: A poor replica of Barnes Foundation museum

The Philadelphia facility has a new-looking exterior, but the interior display space is a replica of the Merion, Pa., gallery interiors to keep the paintings in the same tightly grouped ensembles as in the original building, because of a judge's ruling. This makes it feel like a fake.

May 11, 2012|By Christopher Hawthorne, Los Angeles Times Architecture Critic
  • A view of the Barnes in Philadelphia.
A view of the Barnes in Philadelphia. (Tom Crane, The Barnes Foundation )

PHILADELPHIA — Copies of famous paintings are everywhere: on dorm-room walls, on computer screens and lately pouring forth from Chinese art factories, which can churn out a hundred passable Rembrandts in a week.

Architectural copies, on the other hand, remain rare, especially at full scale. Las Vegas and the original Getty Museum aside, it's not often you see an important building, in whole or in part, rebuilt in one location to match the original in another.

The Barnes Foundation, in moving its spectacularly deep collection of postimpressionist and early Modern art from suburban Merion, Pa., to the center of Philadelphia, will on May 19 open a high-culture, high-stakes experiment in the second kind of duplication.

The result is less success or failure than cautionary tale. Effective architecture, it turns out, is tougher to copy than you might guess. Even tougher is re-creating the relationship between art and the personality of the rooms where it's displayed — a relationship that was unusually strong inside the old Barnes.

To be fair, the relocated museum, on the Benjamin Franklin Parkway just down the road from the Philadelphia Museum of Art, is more than a simple copy. The handsome and largely sober new building, designed by the talented New York architects Tod Williams and Billie Tsien, doesn't limit itself to the footprint of the original, a two-story Italianate box designed in 1922 by Paul Cret to hold the growing collection of Dr. Albert C. Barnes.

Far from it: This Barnes, which cost $150 million to build, is nearly 10 times larger: 93,000 square feet compared with an overstuffed 10,000 in Merion, with the extra space dedicated to a huge central court, offices, a café, a gift shop, an auditorium, a special-exhibition gallery and classrooms. Wrapped in Israeli limestone panels at ground level and topped by a cantilevered light box, the building on the exterior appears wholly new, occupying a long and narrow site next door to the 1929 Rodin Museum, another Cret design.

But to carry out an idea first proposed by the trustees of the Barnes before being given the force of law in 2004 by Montgomery County Judge Stanley Ott, Williams and Tsien have produced replicas of the Merion gallery interiors as the heart of the new complex. They've done so to keep the paintings collected by Barnes hanging in the same tightly grouped ensembles that were on view in the original building.

It's a highly unusual example of architecture by decree, of design constraints imposed not by gravity, budget or site but by the language of a judicial ruling.

That decree, in fact, has directly shaped the layout of the new Barnes. The replicated galleries fill a long wing on the southern edge of the site, along the parkway, while the other spaces are contained in an L-shaped building wrapping around but kept separate from it.

To reach the double-height front door that marks the main entrance — on the northeast side of the museum, facing away from the parkway — you make your way through a landscape by Philadelphia's Laurie Olin and past a 40-foot-high Ellsworth Kelly sculpture, commissioned for the new location, called "The Barnes Totem." Then, to get to the galleries, you cross the central court, with its ipe-wood floors and soaring ceiling.

Williams and Tsien, increasingly busy architects best known for their now-closed Museum of American Folk Art in New York, have carefully and thoughtfully choreographed this trip. Their richly textured if sometimes precious building rings with echoes of the late-modern museum architecture of Louis Kahn, Carlo Scarpa and Edward Larrabee Barnes.

And in a few places inside the galleries the architects have been able to wriggle free of Ott's ruling. They've streamlined the moldings, raised the ceiling heights and dramatically improved the lighting. In between the galleries, to give visitors a break from the dense, almost overwhelming collection of paintings, they've inserted education and conservation rooms and a double-height interior garden visible through floor-to-ceiling glass.

In a tour of the building with the architects last month, the president and executive director of the Barnes, Derek Gillman, told me that the central goal of the gallery design was to "simplify and intensify" the experience of looking at this heart-stopping collection of paintings. And to a degree, thanks to the improved lighting in particular, Williams and Tsien have done that.

But the galleries are still replicas in style and substance, in execution as well as concept. The windows and doors are in the same spots as in the original rooms. (If a window faced south in Merion, it faces south in Philadelphia.) The paintings are arranged on the walls exactly as they were, precisely the same number of inches above or below their neighboring canvases.

Advertisement
Los Angeles Times Articles
|
|
|